Vorige dag                                           Volgende dag

 

Ruslandreis 4 augustus 2006,

Excursie Suzdal (RUS)

GPS 56º25’47,70N 40º25’32,28”.

Km Teller 159760

 

Suzdal: 12000 inwoners, 30 kerken, 3 kloosters, een Kremlin (= een vesting).

Geen industrie, behalve toerisme.

Er is daarom geen hoogbouw toegestaan.

Ongelofelijk, wat een hoeveelheid torens en goud. Overal waar je kijkt gouden koepels, blauwe koepels, groene koepels.

Nog lang niet alles is gerestaureerd, maar dat maakt het ook interessant.

 

 

 

Het is toch wel merkwaardig dat onze groep voor verreweg het grootste deel uit niet-gelovers bestaat, maar dat we toch allemaal zo onder de indruk zijn. Niet alleen van al dat schone blink-werk, maar ook van de devotie van de bevolking.

 

Jan zingt Ave Maria staande voor het goud

 

Maar ook kunnen we allemaal niet wennen aan de enorme hoeveelheid afbraak flats, die meteen buiten de prachtige centra van de stadjes oprijzen, en waar het grootste deel van de bevolking woont. Het brengt heel wat discussie op gang.

Het andere discussie onderwerp is computers: ook hier is Lum al aangesteld als opper-computer-specialist. Hij ontkomt er niet aan! En bijna iedereen maakt nu gebruik van onze site of maakt een eigen site of verslag op meegenomen pc’s. We hebben al heel veel reacties binnen, zelfs de vraag of Lum soms vakantie had, omdat er al een paar dagen geen nieuw verslag was... J Ondertussen zitten we gezellig op een parkeerplaats (!) van een hotel en zien hoe de Russen niet weten wat ze met ons, zigeuners, aanmoeten.

 

Interessant was een oude kerktorenklok van voor Tsaar Peter de Grote’s tijd. Peter de Grote voerde de Arabische cijfers pas in in Rusland. Deze klok geeft de tijd aan met oude cyrillische letters.

 

   

 

Ook interessant de bouw van een nieuw huis (zie boven): fundament van betonblokken, ongeheid, en daarop van hout de woning met de kieren dichtgestopt met vlas. Het lijkt wel onze scheepsbouw uit de vorige eeuwen.

 

Voor meer foto’s zie Alle Rusland Reis Foto's

 

Om terug te gaan naar de hoofdpagina: Telu's Rusland Reis

 

Vorige dag                                           Volgende dag