Vorige dag                                           Volgende dag

 

Scandinavië reis 13 juni 2007,

Van 25 Km ten zuiden van Utsjoki (FIN) naar Veahkir (N)

Van GPS 71º02’20,45” NB 28º10’45,54”  naar

GPS 70º14’23,23” NB 25º24’38,60” OL.

Kmteller 174404

 

Vannacht vlak bij het noordelijkste punt geslapen met uitzicht op een mooi fjord. Jammer genoeg is de zon achter de wolken verdwenen, en kunnen we de echte midzomernachtzon niet zien. Wel blijft het natuurlijk erg licht en om te slapen sluiten we alle gordijnen en blinden.

 

   

Museum op palen van oude levertraan     slaapplaats met prachtig uitzicht

Fabriekje

 

Nog even naar het museum in Gamvik, waar Lum voor het eerst in zijn leven een “gepensioneerde-kaartje” kreeg. Teets moest 6,50 Euro betalen en Lum slechts 3,50 Euro. Zo waren we klaar voor een tientje (we hadden nog geen Noorse Kronen geflappetapt). We kregen een persoonlijke uitleg van de dame aan de kassa, die ook hielp met de inrichting van het museum en eigenlijk met van alles. Na de rondleiding kregen we een in het Nederlands opgestelde uitleg , die we als tegenprestatie op fouten hebben gecorrigeerd. Ook heeft Teets uitgebreid met haar over de leefomstandigheden van haar in dit visserdorp gepraat. De mensen hier zijn gewend aan de barre weersomstandigheden. Vandaag, half juni, bewolkt, koele wind, nog geen 10 graden, beschouwde zij als prachtige zomerdag.

Ook kregen we een diashow in de schuur. Hier was het nog geen 14 graden en de bankjes waren op de kant gezette viskratjes. Wel leuk, maar erg koud.

Toch is zo’n museumpje bijzonder leuk, want het legt echt uit hoe de mensen hier leven. Dit dorp heeft 150 inwoners en ze maken samen muziek, spelen toneel en zijn echte vissers en natuurmensen. Toen we naar buiten kwamen was er een Noorse familie van het dorp met stokvis. Het kind van ca 10 jaar hield de vis om haar arm hangen net zoals het over de stok hangt.

Nog even water getapt als service van het museum, internet gebruikt en op weg naar het zuiden.

 

 

Onderweg nog een vos gezien in zomerkleed met een lemming in de bek. Prachtige uitzichten gehad over verlaten toendra. Vaak moeten remmen voor rendieren.

Nu staan we aan het volgende, maar meer zuidwaarts gelegen fjord met prachtig uitzicht op het water.

 

Vorige dag                                           Volgende dag

 

Voor meer foto’s zie Alle Scandinavïe Reis Foto's

 

Om terug te gaan naar de hoofdpagina: Telu's Scandinavië Reis