Vorige dag                                           Volgende dag

 

Ruslandreis 21 augustus 2006,

Dagbezoek aan Berlijn (D)

GPS 52º33’12,86 N 13º12’00,75” E.

Kmteller 162493

 

Vanochtend redelijk vroeg met de bus vanuit de camperplaats in Spandau naar het centrum vertrokken. Een Tagesschein voor het openbaar vervoer gekocht à €5,80 per persoon.

 

Als eerste de Wilhelmstrasse bezocht waar de 2-de wereldoorlog geschiedenis van deze straat met zijn geschiedenis van (nu vernietigde) gebouwen van de Gestapo, het 3-de Rijk en de afschuwelijke dingen die er met de bevolking (joden, roma, homosexuelen etc.) is gebeurd. We zijn hier wel 2 uur zoet geweest.

 

    

Laatste resten Berlijnse Muur                                         Herdenking van vluchtelingen, die het over de muur niet haalden.

 

Een belangrijk stuk geschiedenis van deze stad.

 

Direct daaraan ligt het laatste restand van de Berlijnse muur. Naar Checkpoint Charlie geweest. Ook daar de geschiedenis gelezen en bekeken. Direct bezig met: was hier Oost- of West-Berlijn? Erg indrukwekkend, en intens weten dat dat nu in ieder geval over is.

Deze stad heeft gemeen met alle steden die we de afgelopen anderhalve maand gezien hebben, dat er erg is geleden en veel is verloren gegaan onder het communisme.

 

Na de lunch op een terrasje zijn we verder het centrum ingedoken. Natuurlijk zoveel mogelijk van de belangrijke gebouwen gezien. Alles wordt hier herbouwd: de bombardementen van de 2-de wereldoorlog hebben letterlijk alles vernield. Toch wordt er veel weer in de oude stijl herbouwd.

 

   

Ingang Berliner Dom                                                Rijksdag

 

Zeker nu is Berlijn een bouwput.

Een taxichauffeur vertelde dat de ruïne waarnaar ik stond te kijken een station was geweest. Hij zei dat de communisten heel veel kapot hadden gemaakt. ‘Was dit dat Oost Berlijn?’ vroeg ik verbaasd. ‘Nee’, zei hij, ‘de nieuwe communisten, de SPD’.

 

’s-Avonds weer terug bij de camper en op 200m afstand in een Joegoslavisch Gasthaus lekker gegeten voor 25 Euro met z’n tweetjes. De bazin kwam zelf uit Joegoslavië en we hebben uitgebreid gepraat over Joegoslavië en Rusland. Ook hier, net als in de Eifel heerst wel cultuurpessimisme: men denkt dat alles achteruitgaat en slechter wordt. Hopen maar dat dit een gekleurde en incorrecte weergave is van de waarheid. Met onze huidige Rusland bril ziet alles er anders uit. 

 

Voor meer foto’s zie Alle Rusland Reis Foto's

 

Om terug te gaan naar de hoofdpagina: Telu's Rusland Reis

 

Vorige dag                                           Volgende dag