Vorige dag                                           Volgende dag

 

Ruslandreis 13 augustus 2006,

van Sebez (RUS) naar Salenieki (LV)

GPS 56º07’58,74N 26º31’29,64”.

Km Teller 161081

 

Tjonge, wat is 6:30 uur vroeg. Toch nog altijd geen wild gezien, ondanks de schemer.

In colonne 20 km over slechte, maar mooie weggetjes, naar de grens.

 

            

17 campers in colonne is bijna 200 meter           Gelukkig kwamen we zondagochtend als 1ste personenwagens

 

We staan ons hier nu al uren te verbazen: de eerste shift hield er om 8.50 uur mee op en de volgende kwam pas om 9.15 uur. Wij waren halverwege onze colonne en er staan kilometers vrachtwagens. Er wordt met één vinger getypt en Irina zegt dat de computers geen netwerk hebben, dus alles moet overal opnieuw ingetypt worden.

Doris’ toilet werd, tot algehele hilariteit, gecontroleerd terwijl hij erop zat.

 

Van elke chauffeur paspoort, kentekenbewijs en tijdelijke invoer camper met 1 vinger in de computer

 

Er moet hier nog heel wat veranderen. Alleen al het kapitaal dat hier uren staat te wachten in die vrachtwagens! Verder is het dus duidelijk niet ingesteld op toeristen. Ik dood mijn tijd met typen. Van enkele (3) camperaars wordt gewoon een fles wijn ingepikt: “For me?”en de wijn verdwijnt in de jas/broek....

 

14 km vrachtwagens, je hebt geen idee hoeveel dat is!!! Dat is als je rustig rijdt om geen (tussen de vrachtwagens tevoorschijn komende) chauffeurs aan te rijden, bijna een half uur. Volgens een Hollandse chauffeur duurt het 3 dagen voordat je aan de beurt bent!!!

 

Wat een weggegooid geld. Dit is “maar” 300m van 14Km

 

Zo, we zijn weer in de EU. Zoals Lum zei: we zijn het land van Mordor uit.

En lijkt het zo, of ziet het er echt vriendelijker uit? De helft van de huizen zijn van steen en goed verzorgd, compleet met bloemetjes. Het landschap is vriendelijker. De boerderijen zijn groter en groener en moderner, minder verstopt in de bossen. Overal vriendelijke koetjes. Zelfs een korhoen gespot.

De kwikstaartjes zijn hier, net als in Rusland, de mussen. Maar de kouwen en bonte kraaien zijn opeens opgelost. En weer heel veel ooievaars.

 

Toch moeten we onze visie op Rusland totaal veranderen: er moet nog heel veel gebeuren, maar het is zeker een land in beweging. Het is er veilig (net zo veilig als bij ons) en de mensen zijn vriendelijk. Het is een land en een volk met potentie. Er zal, net als bijv. in Turkije, een enorme generatie kloof zijn: de jonge mensen zien er allemaal verzorgd en modern uit, de oudere mensen nog niet, vooral in de dorpen en kleinere steden. Men moet ook af van de neurotische controles (en dat schijnt al drastisch te zijn verminderd).

 

 

We zitten nu even bij te komen op een heerlijke, rustige camping aan het water. Met heel veel groen en bloemetjes. Een verademing na al dat asfalt waarop we de laatste tijd in Rusland stonden.

 

Voor meer foto’s zie Alle Rusland Reis Foto's

 

Om terug te gaan naar de hoofdpagina: Telu's Rusland Reis

 

Vorige dag                                           Volgende dag