Vorige dag                                           Volgende dag

 

Ruslandreis 11 augustus 2006,

van Sergiev-Possad (RUS) naar Rjev (RUS)

GPS 56º13’07,92N 34º17’07,80”.

Km Teller 160523

 

Irina gaat ons morgen verlaten, dus moest er weer iets in elkaar gedraaid worden, dus moesten wij vanmorgen eerst even langs een copyshop om portretten van iedereen, die we gisteren verzameld hadden, te laten afdrukken. Lum bleef in de auto zitten en ik was een beetje cyrilisch-blind, dus heb ik maar gevraagd. Altijd leuk wat er zich dan afspeelt. Nadat een meneer probeerde iets uit te leggen, zei hij: ‘kom maar mee, ik breng je wel’, (in het engels). Hij nam me mee een of ander achteraf steegje in naar een duistere deur, maar ik voelde dat het wel snor zat. Dit was een kantoortje van een vriend van hem. Deur zat nog op slot, kantoortje ging pas om 10 uur open. Andere vriend, ander kantoortje. Ook op slot. Volgende vriend, weer gribus van een deur met een trappetje naar boven. Opeens een prachtig, modern kantoor, vol met flatscreens. Hebben de foto’s voor me afgedrukt, verexcuseerden zich dat het niet in kleur lukte. Toen ik wilde betalen, mocht dat niet. Zelfs niet na aandringen. Had ondertussen met ‘mijn’ Rus over van alles gepraat, over Rusland en Holland en Turkije e.d.

Als je maar eenmaal door hun norse houding heen breekt, zijn ze behulpzaam, vrijgevig en aardig. Je moet je alleen niet laten afschrikken door winkelverkoopsters die niet vragen of ze je kunnen helpen, maar je gewoon laten aanmodderen.

Ook bleek weer eens dat de buitenkant van huizen niets zegt. Alle winkels zien er onaantrekkelijk en dicht uit. Je moet vaak een goed afsluitbare, zware deur door naar een winkel zonder etalages. Eenmaal binnen valt het vaak erg mee, hebben ze redelijke spullen. Heel vaak zijn er ook alleen maar héle kleine winkeltjes, allemaal op een rijtje. Je zou zo denken, dat het leven hier erg onveilig is (gezien de zware deuren), maar dat gevoel hebben we geen van allen en we hebben allemaal eigenlijk alleen nog maar aardige russen mee gemaakt.

 

Op de Mkad (rondweg van Moskou) mogen we zelfs 100km/u in de file: net Den Haag

 

We staan nu op een grote, modderige parkeerplaats 230 km ten westen van Moskou, maar wel weer achter een bewaakt hek.

 

Voor meer foto’s zie Alle Rusland Reis Foto's

 

Om terug te gaan naar de hoofdpagina: Telu's Rusland Reis

 

Vorige dag                                           Volgende dag