Vorige dag                                           Volgende dag

 

Ruslandreis 24 juli 2006,

Excursie bij Kiev (UA)

GPS 50º27’07,68N 30º20’05,88”.

Km Teller  158309

 

Excursiedag naar Kiev. Met de bus met z’n allen naar het Grotten Klooster.

Fototoestel in de camper laten liggen dus plaatjes “geleend “ van Frank. Super mooie kerken, torens met goud bedekt en dode monniken in de kelders.

 

 

Een ieder is hier zeer gelovig, slaat 3 kruisjes bij het binnengaan en het naar buiten gaan van de kerk, kust de iconen (en veegt alles netjes af met het lapje ernaast).

Overdag, direct na het werk even met de aktetas in de hand nog de kerk in wippen en even devotie tonen, hetzij door een kaarsje te branden, een icoon te kussen of de dienst te beluisteren. De dienst speelt zich overigens achter een geheimzinnig gordijn af, je weet eigenlijk niet wie de dienst opdraagt en of hij wel echt is... Iedereen staat in de kerk.

 

Daarna Internet café bezocht en de laatste site naar Arnoud gestuurd om die op het web te zetten.

 

Toen, met z’n tweetjes nog een stadswandeling gemaakt door Kiev. Grote mondaine stad. Zeer schoon, iedereen gooit zijn vuil in de prullebak. Straten in goede conditie, veel welgesteld publiek en een rijke omgeving. Je kunt er echt alles krijgen, veel dezelfde winkels als bij ons. Wij hadden niet het gevoel dat het onveiliger was dan Amsterdam. Alleen de buitenwijken waren ongekend arm.

Een verschil met L’viv van dag en nacht. Deze stad wordt het hard van de Oekraïne genoemd en L’viv de ziel. Dat klopt wel zo ongeveer.

We hebben nog enkele kerken en kloosters gezien met ieder een onbehoorlijk aantal gouden torens. Prachtig, maar je merkte dat dat averechts werkt op ons Hollanders: het is niet rechtvaardig naast zo’n armoede.

 

 

Op de plaats waar de Oranje Revolutie plaats had gevonden begon onze student-gids emotioneel te vertellen hoe het er op dat moment uit zag: tien duizenden mensen in de kou, hutje aan mutje met tentjes, om hun vrijheid terug te krijgen. Hij bleek er zelf bij gezeten te hebben.

Morgen kijken of we de ruitenwisser, die gisteren afbrak, kunnen laten repareren. (er is hier nog best wel wat regen, zo nu en dan met heel veel wind). Dat zal vast wel lukken, want er rijden hier heel veel (soms zéér dure-) Mercedessen.

 

Voor meer foto’s zie Alle Rusland Reis Foto's

 

Om terug te gaan naar de hoofdpagina: Telu's Rusland Reis

 

Vorige dag                                           Volgende dag